Unusual Architecture + [school]

Pechino, Cina: [VÅGEN HIGH SCHOOL AND CULTURE ACADEMY BY LINK ARKITEKTUR]
LINK Arkitektur

Conveniently located in the centre of Sandnes the school has room for 800 students. The school caters to a variety of academic subjects within media and communication, drawing and design, arts and crafts, music, dance, and drama.

LINK Arkitektur

The building covers an area of 22.500 m2 including a sports hall, a lecture theatre with 380 seats, miscellaneous audition rooms, and rooms equipped for gymnastics.

LINK Arkitektur

The project exhibits a tight simplicity that reflects the corresponding rationale informing the internal configurations. At the same time, individual building sections give a dynamic and power to the campus.

LINK Arkitektur

“The cocoon”, in the atrium, is one such element. With its stooping and leaning extensions spreading themselves over 4 levels, it stitches itself through the ceiling and leans out over the street to the west.

LINK Arkitektur

On the 4th floor a continuous glass façade with alternating coloured-glass panels up to 170 metres in length becomes a plinth for the school’s logo. A characteristic building segment towards the north is a ‘funkis’ building with a plastered façade.

LINK Arkitektur

This is a building that has a similar reconstruction to that of a building that has been grated, but which Sandnes Kommune would like incorporated as part of a larger, older built environment. The campus is characterised by a refined use of materials. “The cocoon” is clad with larch, both on the exterior and on the interior.

LINK Arkitektur

Heavier, more or less open building sections are dressed with travertine, while the canteen areas and foyers have up to 3 levels with glass façade towards the south and towards the river promenade. The buildings appear open towards the south and east, but more closed towards the street in the west and north.

LINK Arkitektur

The school has its basis in educational programmes with aesthetic curriculums. Interaction and communication across the disciplines, but with possibilities for specialisation have been leading themes during the development of the masterplan.

LINK Arkitektur

The masterplan is concentrated on a large central common area, which is apparent on all of the school’s 4 levels. Good connections between open staircases and lifts in this area link all 4 levels together. Students and teachers will meet here from the various teaching departments.

LINK Arkitektur

The different student groups have learning areas which consist of large and small classrooms and group rooms. These areas are characterised by a use of glass which gives an abundance of light and openness. Emphasis has been placed on providing universal access throughout the entire campus.

LINK Arkitektur
LINK Arkitektur
LINK Arkitektur
LINK Arkitektur

Location: Sandnes, Norway Architect: LINK Arkitektur Area: 19.600 m2 Year: 2011 Client: Sandnes Municipality