Unusual Architecture + [Moller Architects]

Århus, Danimarca: [GREENHOUSE IN THE BOTANIC GARDEN BY C.F. MØLLER ARCHITECTS]
01-Greenhouse-in-the-Botanic-Garden-by-C.F.-Møller-Architects

The project includes a comprehensive restoration of the old hothouse in the Botanic Garden in Aarhus originally designed by C.F. Møller Architects.

02-Greenhouse-in-the-Botanic-Garden-by-C.F.-Møller-Architects

In the restoration the palm house will become a new botanical knowledge centre, at the same time as the complex is extended with a new, 18 metres high tropical hothouse, in which the public can go exploring among the tree-tops.

03-Greenhouse-in-the-Botanic-Garden-by-C.F.-Møller-Architects

The existing snail-shaped hothouse was well adapted to its surroundings, and it has been important to bear the existing architectural values in mind when designing the new one.

04-Greenhouse-in-the-Botanic-Garden-by-C.F.-Møller-Architects

The new hothouse also uses the organic form, which is, at the same time, based on energy-conserving design solutions and on a knowledge of materials, indoor climate and technology.

05-Greenhouse-in-the-Botanic-Garden-by-C.F.-Møller-Architects

Advanced calculations have ensured that form and energy consumption interact in the best possible manner.

06-Greenhouse-in-the-Botanic-Garden-by-C.F.-Møller-Architects

The domed shape and the building's orientation in relation to the points of the compass have been chosen because this precise format gives the smallest surface area coupled with the largest volume, as well as the best possible sunlight incidence in winter, and the least possible in summer.

07-Greenhouse-in-the-Botanic-Garden-by-C.F.-Møller-Architects

The support structure consists of 10 steel arches, which fan out around a longitudinal and a transverse axis, creating a net of rectangles of varying sizes.

08-Greenhouse-in-the-Botanic-Garden-by-C.F.-Møller-Architects

FormTL planned and designed a cover for these arches made mainly of double-layered ETFE cushions, which are affixed with biaxially bent profiles due to their complex structure.

09-Greenhouse-in-the-Botanic-Garden-by-C.F.-Møller-Architects

On the south-facing side, the cushions used were made with three layers, two of which were printed. Through changes in pressure, the relative positions of these printed foils can be adjusted.

10-Greenhouse-in-the-Botanic-Garden-by-C.F.-Møller-Architects

This can reduce or increase, as desired, the translucence of the cushions, changing the light and heat input of the building.

13-Greenhouse-in-the-Botanic-Garden-by-C.F.-Møller-Architects
11-Greenhouse-in-the-Botanic-Garden-by-C.F.-Møller-Architects
12-Greenhouse-in-the-Botanic-Garden-by-C.F.-Møller-Architects
16-Greenhouse-in-the-Botanic-Garden-by-C.F.-Møller-Architects
14-Greenhouse-in-the-Botanic-Garden-by-C.F.-Møller-Architects
15-Greenhouse-in-the-Botanic-Garden-by-C.F.-Møller-Architects
19-Greenhouse-in-the-Botanic-Garden-by-C.F.-Møller-Architects
17-Greenhouse-in-the-Botanic-Garden-by-C.F.-Møller-Architects
18-Greenhouse-in-the-Botanic-Garden-by-C.F.-Møller-Architects

Location: Aarhus, Denmark Architects: C.F. Møller Engineering: Søren Jensen Rådgivende Ingeniører Landscape: C.F. Møller Size: 3300 m2(1242 m2new tropical hothouse and 2071 m2 renovation and rebuild of existing hothouse Year: 2009-2013 Competition: 1. prize in architectural competition. 2009 Client: The University of Aarhus by Danish University and Property Agency