Unusual Architecture + [MV Arhitekti]

49215, Tuheljske Toplice, Croazia: [HOTEL WELL BY MV ARHITEKTI]
MV Arhitekti

The addition to an existing congress/wellness hotel is located in the thermal complex “Terme Tuhelj”, Croatia, next to the protected historical park and baroque Curia “Mihanović”.

MV Arhitekti

The starting point of the project was the idea of connecting all the existing and new facilities and integrating them into anewand meaningful ensemble.

MV Arhitekti

With respect to the existing pavilion-like organisation, we developed a concept of a “detached” hotel, providing the users a connection with nature from all the inside spaces.

MV Arhitekti

The program of the new part of a hotel is clearly vertically separated (public + accommodation). 126 rooms are divided into three smaller pavilions (along to the three old ones) and the “public” facilities are organized into elongated ground base.

MV Arhitekti

This base assimilates some of the existing “public” spaces and connects all old and new accommodation pavilions. This organisation provided natural light even in congress halls with beautiful views to the Zagorje landscape.

MV Arhitekti

Dividingthe accomodation facilities into three pavilions provided all of the rooms with nice views to the scenery. Terrain configuration is used to form an amphitheater in the center that provides a visual and spatial communication of the congress center and hotel lobby with the baroque Curia in the background.

MV Arhitekti

This space,besides the added value for the hotel and convention center, can adopt a whole range of different activities and could contribute to the social life of local community.

MV Arhitekti

The selection of materials for the facade envelope marks the theme of duality (light / heavy). Side facades are "wrapped" with the envelope of lightweight aluminum composite panels coloured in gold whose perforations allow views from the rooms.

MV Arhitekti

The rest of the facades and roof surfaces are covered with precast concrete panels, partly opening as perforated 'eyelids'in front of the windows.

MV Arhitekti

This intervention enters the dialogue with the existing context by using contemporary architectural language.Through that dialogue, without“blending-in”, it aims to establish new and more complex spatial relations.

MV Arhitekti
MV Arhitekti
MV Arhitekti
MV Arhitekti

Location: Tuheljske Toplice, Croatia Architects: Mva / Marin Mikelić, Tomislav Vreš Team Project: Dubravka Perica, Ivana Krneta, Ivana Drviš, Silvija Pranjić, Sara Pavlov, Stjepan Birač Landscape Architecture: Amalija Denich Signage, Design: Tatjana Petric Interior Consulting: Iva Baković Building Physics: Mateo Biluš Structural Engineering: Mario Todorić, Toding Electrical Engineering: Srećko Zubak, Shema Zs Hvac: Miroslav Janićijević, Bramini Plumbing Engineering: Nenad Šutevski, Vodotehnika Fire Protection: Željko Mužević, Flamit Site Area: 88 393 m2 Building Area: 3 850 m2 Total Floor Area: 12 250 m2 Client: Terme Tuhelj D.O.O. Photography: Ivan Dorotić