Unusual Architecture + [zaha hadid]

Baky, Azerbaijan: [HEYDAR ALIYEV CULTURAL CENTER BY ZAHA HADID]
Zaha Hadid Architects

A major new venue and landmark structure, the Haydar Aliyev Cultural Centre will play a pivotal role in the redevelopment of Baku.

Zaha Hadid Architects

Defining a new neighborhood designated for residential, offices, hotel and commercial centre; facing out onto a new outdoor piazza.

Zaha Hadid Architects

This most fluid of buildings emerges through the folding of the surrounding landscape’s natural topography which extends to ‘wrap’ the different functions housed within – each one represented by the folds in the centre’s continuous surface.

Zaha Hadid Architects

Emerging from the surrounding landscape, this most fluid of structures provides a major new venue, landmark and source of regeneration for the city of Baku.

Zaha Hadid Architects

Admitting visitors to a library, museum and conference centre through folds in its continuous outer skin, the interior spaces flooded with natural light via a glass façade. Zaha Hadid says.

Zaha Hadid Architects

This fluidity connects diverse cultural spaces while also providing each with its own identity and privacy.

Zaha Hadid Architects

The museum faces out into the landscape – participating in the urban fabric of the city developing around the site, its glass façade subtly interrupted by the sculptural interplay between outer skin and ground.

Zaha Hadid Architects

Natural light ‘floods’ the interior via a glass façade. The library faces north, effectively controlling admitted light, while reading and archive floors are stacked and wrapped within the folds of the outer envelope.

Zaha Hadid Architects

The floors fall to each other with ramps connecting them, allowing continuous circulation.

Zaha Hadid Architects

Library and museum are further connected by a ramp that leads through the ground floor of the Library to the first floor of the Museum, while a bridge ‘flies’ across the library foyer connecting to the conference centre.

Zaha Hadid Architects

The conference centre accommodates three auditoriums of different sizes, all with direct access to the external plaza through a main entrance located within the void created by ‘stretching’ the volume’s outer skin.

Zaha Hadid Architects

Surrounding landscape rises to merge with the building, forming radiated earth mounds, while the building itself blends with its surrounds to form the new plaza – a forum for public engagement.

Zaha Hadid Architects
Zaha Hadid Architects
Zaha Hadid Architects
Zaha Hadid Architects

Location: Baku, Azerbaijan Architect: Zaha Hadid Architects Area: 101,801m² Building: 57,519m² Site: 111,292m² Footprint: 15,514m² Year: 2007 –2012 Client: The Republic of Azerbaijan