Unusual Architecture + [tower]

Chengdu, Sichuan, Cina: [SLICED POROSITY BLOCK BY STEVEN HOLL]
Steven Holl Architects

In the center of Chengdu, China, at the intersection of the first Ring Road and Ren Ming Nam Road, the Sliced Porosity Block forms large public plazas with a hybrid of different functions.

Steven Holl Architects

Creating a metropolitan public space instead of object-icon skyscrapers, this three million square foot project takes its shape from its distribution of natural light.

Steven Holl Architects

The required minimum sunlight exposures to the surrounding urban fabric prescribe precise geometric angles that slice the exoskeletal concrete frame of the structure.

Steven Holl Architects

The building structure is white concrete organized in six foot high openings with earthquake diagonals as required while the "sliced" sections are glass.

Steven Holl Architects

The large public space framed in the center of the block is formed into three valleys inspired by a poem of the city's greatest poet, Du Fu (713-770), who wrote, 'From the northeast storm-tossed to the southwest, time has left stranded in Three Valleys.'

Steven Holl Architects

The three plaza levels feature water gardens based on concepts of time-the Fountain of the Chinese Calendar Year, Fountain of Twelve Months, and Fountain of Thirty Days. These three ponds function as skylights to the six-story shopping precinct below.

Steven Holl Architects

Establishing human scale in this metropolitan rectangle is achieved through the concept of "micro urbanism," with double-fronted shops open to the street as well as the shopping center.

Steven Holl Architects

Three large openings are sculpted into the mass of the towers as the sites of the pavilion of history, designed by Steven Holl Architects, the Light Pavilion by Lebbeus Woods, and the Local Art Pavilion by Chinese sculptor Han Meilin.

Steven Holl Architects

The Sliced Porosity Block is heated and cooled with 468 geothermal wells and the large ponds in the plaza harvest recycled rainwater, while the natural grasses and lily pads create a natural cooling effect.

Steven Holl Architects

High-performance glazing, energy-efficient equipment and the use of regional materials are among the other methods employed to reach the LEED Gold rating.

Steven Holl Architects
Steven Holl Architects

Location: Chengdu, China Architect: Steven HollArchitects Design Architect: Steven Holl, Li Hu Associate in charge: Roberto Bannura Local Architect: Lan Wu Project Architect: Haiko Cornelissen, Peter Englaender, JongSeo Lee Project Designer: Christiane Deptolla, Inge Goudsmit, Jackie Luk, Maki Matsubayashi, Sarah Nichols, Manta Weihermann, Martin Zimmerli Project Team: Justin Allen, Jason Anderson, Francesco Bartolozzi, Guanlan Cao, Yimei Chan, Sofie Holm Christensen, Esin Erez, Ayat Fadaifard, Mingcheng Fu, Forrest Fulton, Runar Halldorsson, M. Emran Hossain, Joseph Kan, Suping Li, Tz-Li Lin, Yan Liu, Daijiro Nakayama, Pietro Peyron, Roberto Requejo, Elena Rojas-Danielsen, Michael Rusch, Ida Sze, Filipe Taboada, Ebbie Wisecarver, Human Tieliu Wu, Jin-Ling Yu MEP and fire engineer: Ove Arup & Partners LEED consultant: Ove Arup & Partners Structural Engineer: China Academy of Building Research, Liu Junjin, Zhu HuoshengLighting Consultant: L'Observatoire International Area (Square): 3,336,812 sf Year: 2012 Client: CapitaLand DevelopmentPhoto: Hufton+ Crow