Unusual Architecture + [tower]

Singapore: [DUO BY BÜRO OLE SCHEEREN]
Büro Ole Scheeren

The design for this Malaysian-Singaporean joint venture actively engages the space of the surrounding city to form a new civic nucleus in Singapore’s modern metropolis. The two towers are not conceived as autonomous objects, but defined by the spaces they create around them.

Büro Ole Scheeren

Singapore consistently ranks as one of Asia’s most livable cities. However, it is increasingly dominated by isolated individual towers that favor exclusion over social connectivity.

Büro Ole Scheeren

The prescribed zoning confronts the project with a dual dilemma: it splits the site into two separate pieces, and leaves large, bulky footprints for the resulting tower envelopes which risk overpowering the surroundings and the intimate scale of the adjacent historic Kampong Glam district.

Büro Ole Scheeren

The design for DUO subtracts circular carvings from the allowable building volumes in a series of concave movements that generate urban spaces – a kind of “urban poché” that co-opts adjacent buildings and symbiotically inscribes the two towers into their context.

Büro Ole Scheeren

By generating the massing through a subtractive process, the elevations of the new towers are reduced to slender profiles. Vertical facades rise skywards along the adjoining roads, while a net-like hexagonal pattern of sunshades reinforces the dynamic concave shapes.

Büro Ole Scheeren

The duo of tower volumes is further sculpted to feature a series of cantilevers and setbacks that evoke choreographed kinetic movements of the building silhouettes.

Büro Ole Scheeren

The buildings dematerialize as they reach the ground to provide a porous permeable landscape traversing the site. Leisure zones and gardens act as a connector between multiple transport hubs and establish a flow of tropical greenery and lively commercial activity, accessible to the public 24 hours a day.

Büro Ole Scheeren

A plaza, carved into the center of the towers and integrating the neighboring building as part of its perimeter, forms a new public nexus between the historic district of Kampong Glam and the extension of the city’s commercial corridor.

Büro Ole Scheeren

Multiple levels of vertical connectivity give access to large elevated terraces for the hotel and residents, a public observation deck and a sky restaurant atop the office/hotel tower, while establishing a direct connection to the adjacent underground MRT subway station.

Büro Ole Scheeren

Vehicular traffic is lifted off the ground to allow uninterrupted pedestrian circulation. Extensive landscape areas at the ground levels, elevated terraces, and roofscapes provide accessible green space equal to 100% of the site area. The development incorporates environmental strategies through passive and active energy efficient design and naturally ventilated spaces.

Büro Ole Scheeren

The building’s orientation is optimized to prevailing sun and wind angles, while the concave building massing captures and channels wind flows through and across the site, fostering cool microclimates within the shaded outdoor spaces. Embracing civic spaces in a symbiotic relationship with each other and thereby transforming the surrounding multivalent urban fabric, the two sculpted towers act as urban space generators. Description of the Architett.

Location: Singapore Architect: Buro OleScheeren Partner: Eric Chang Project Team: Claudia Hertrich, Jonas Aarsoe Larsen, Benjamin Ahrens, Tim Archambault, Dan Cheong, Nicolas Frez Madariaga, Nozomi Kanemitsu, Tait Kaplan,Kayeon Lee, Kris Provoost, Alex Rosenthal, Olaf Turck, Leonard Wong, Ali Yildirim; with Antonio Berton, Kim Bjarke, Catarina Canas, Andria Fong, Brian Fung, Yulia Gandasari, Mavis Liu, Daniel Mayer, Jascha Oakes, Kevin Ou, Mike Taylor, Sun Shuo, Tomohiro Sugeta, Bruno Zhao Executive Architect: DP Architects Pte Ltd Civil and Structural Engineering: BECA Carter Hollings & Ferner (SE Asia) Pte Ltd, Singapore; Buro Happold Consulting Engineers (Beijing) Limited, Beijing Building Services Engineering: BECA Carter Hollings & Ferner (SE Asia) Pte Ltd, Singapore Environmental Sustainability Consultant: BECA Carter Hollings & Ferner (SE Asia) Pte Ltd, Singapore Lighting Consultant: International Lighting Architecture Bureau Pte Ltd, Singapore Landscape Architect: Coen Design International Pte Ltd, Singapore Area: 26,700m2 Gross Floor Area: appx. 285,838m2 (3.08 million sq.ft.) Client: M+S Pte. Ltd. Commission: March 2011 Construction: 2013 Completion: 2017

Place: Singapore